Υλικά

για τη ζύμη πατάτας

200 γρ. πατάτες
100 γρ. αλεύρι για πίτσα (τύπου 00) [*]
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2-3 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι
2 κ.σ. σπορέλαιο για άλειμμα χεριών
Για τη γέμιση: [*]
4 φέτες ζαμπόν κομμένες στη μέση
τυρί προβολόνε γλυκό
σπορέλαιο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη πατάτας: Καθαρίζετε και βράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις στραγγίζετε καλά και μόλις κρυώσουν τις πολτοποιείτε σε πουρέ. Τις τοποθετείτε σε ένα μπολ, δοκιμάζετε το αλάτι και αν απαιτηθεί ρίχνετε ακόμα λίγο και ανακατεύετε.

Προσθέτετε στο μπολ τη τριμμένη παρμεζάνα, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι και ζυμώνετε το μείγμα μέχρι να έχετε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την απλώνετε με πλάστη σε ένα χοντρό “φύλλο” το οποίο θα κόψετε με ένα στρογγυλό κουπ πατ σε 12-14 δίσκους (ζυγό αριθμό).

Για τη γέμιση: Στους μισούς δίσκους τοποθετείτε από μισό κομμάτι ζαμπόν και ένα κομμάτι τυρί. Τους σκεπάζετε με τους άλλους μισούς δίσκους και πιέζετε καλά τις άκρες να σφραγγιστούν καλά για να μη “βγεί” η γέμιση κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος. (βλέπε φωτογραφία πιο κάτω). Εναλλακτικά μπορείτε να λαδώσετε τα χέρια σας, να χωρίσετε τη ζύμη σε 6-8 ίσα μέρη και πλάθετε το κάθε μέρος σε δίσκο. Βάζετε μέσα τη γέμιση και να τη καλύψετε καλά με τη ζύμη γύρω γύρω ώστε να θωρακιστεί. Το πατάτε ελαφρώς να φαρδύνει και πλατύνει.

Ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, λίγο σπορέλαιο σε μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζετε τα μπομπάκια πατάτας και από τις 2 πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τις αφαιρείτε από τη φωτιά και τις τοποθετείτε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι.

[*] Αλεύρι για πίτσα (τύπου 00) θα βρείτε σε όλα τα Σούπερ Μάρκετ. Είναι ένα αλεύρι από μαλακό σιτάρι που χρησιμοποιούν οι Ιταλοί. Οι ζύμες που δίνει είναι ελαστικές με ιταλική φινέτσα, για την παρασκευή της αυθεντικής ιταλικής ζύμης και όχι μόνο… Δοκιμάστε το και σε πεϊνιρλί ή ακόμα σε παραδοσιακό ιταλικό ψωμί Ciabatta.

Αν δεν έχετε αλεύρι τύπου 00, χρησιμοποιήστε μαλακό αλεύρι.

[*] Τα τυριά και το ζαμπόν μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με άλλα της αρεσκείας σας (κίτρινα τυριά όπως, τσένταρ, ένταμ, γκούντα, κασέρι κ.λ.π. ή με προσούτο ή ζαμπόν γαλοπούλας).

mytastegr.com