Συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος είχε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της παρουσίας του στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.

Οι φορείς έθεσαν στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως το ασφαλιστικό , η υπερφορολόγηση, τα προβλήματα στο εμπόριο, το ακατάσχετο, ενώ συζητήθηκε και το θέμα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

» «Βρίσκομαι σήμερα στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα για να έχω μία ουσιαστική συζήτηση ενόψει της προετοιμασίας που κάνει το κόμμα μας για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η συζήτηση θα δώσει έμφαση σε ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις. Πέρσι στη ΔΕΘ είχα δεσμευτεί να υπογράψω με την Εθνική κοινωνία και με τους παραγωγικούς φορείς μια συμφωνία αλήθειας. Στον πυρήνα αυτής της συμφωνίας είναι η κεντρική αφετηρία ότι από μένα θα ακούτε μόνο προτάσεις οι οποίες μπορούν αν εφαρμοστούν την επόμενη μέρα. Να προχωρήσουμε στην εξειδίκευση του προγράμματος μας σε μια σειρά από τομείς. Ενόψει της ομιλίας μου στη ΔΕΘ θα είναι και αυτή μια ευκαιρία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παραπέρα το σχέδιο μας για το πως οραματιζόμαστε την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Εμείς πιστεύουμε στην δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας, πιστεύουμε ότι μαζί επιχειρήσεις και εργαζόμενοι μπορούν να βάλουν ξανά την Ελλάδα σε μια τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.Η δική μας ταυτότητα είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να φέρουμε εις πέρας ένα ρεαλιστικό τολμηρό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στην πατρίδα μας να αξιοποιήσει τα μεγάλα αναξιοποίητα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και αυτό θα βοηθήσει τη Β. Ελλάδα. Η Βόρειος Ελλάδα είναι η μόνη που έχει να κερδίσει από την εφαρμογή του δικού μας προγράμματος».

Αναλυτικά όσα είπαν σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι φορέων της Β. Ελλάδος:

Παναγιώτης Παπαδόπουλος πρόεδρος ΒΕΘ: Έλπίζουμε ότι θα συμπεριλάβει στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ένας μεγάλο μέρος των λύσεων των προβλημάτων μας

dopo.jpg

Την ελπίδα να συμπεριλάβει στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ένας μεγάλο μέρος λύσεων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φορείς στην Βόρεια Ελλάδα, τόνισε σε δηλώσεις, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

«Εκφράσαμε στον πρόεδρο της ΝΔ τα προβλήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Μας είπε ότι θα αντιμετωπιστεί μεγάλος μέρος των προβλημάτων όταν θα γίνει κυβέρνηση η ΝΔ.  Θεωρούμε ότι όλοι οι φορείς της Βορείου Ελλάδος είχαμε κοινά προβλήματα τα οποία του θέσαμε. Μας άκουσε προσεκτικά, ελπίζουμε ότι θα συμπεριλάβει στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ένας μεγάλο μέρος των λύσεων αυτών των προβλημάτων», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Χρήστος Μέγκλας, πρόεδρος επιμελητηρίου Σερρών: Αν υλοποιηθούν οι προτάσεις μας θα βοηθηθεί το παραγόμενο ΑΕΠ

megla.jpg

Την πεποίθηση ότι αν υλοποιηθούν οι προτάσεις των φορέων, θα βοηθηθεί το παραγόμενο ΑΕΠ για να φύγουμε από τις τελευταίες θέσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας .

«Ενημερώσαμε ο καθένας για τον νόμο του, τα προβλήματα του νόμου και τις προτάσεις που κάνει το Επιμελητήριο Σερρών προς τον πρόεδρο της ΝΔ. Προτάσεις οι οποίες αν υλοποιηθούν θα βοηθηθεί το παραγόμενο ΑΕΠ για να φύγουμε από τις τελευταίες θέσεις, να κάνουμε μεταποίηση, για να κάνουμε επιχειρήσεις που θα απασχολούν προσωπικό, να μειωθεί η ανεργία.

Για την σιδηροδρομική Εγνατία δεν συμφωνούμε να γίνει παράλληλη με τον δρόμο που έχει γίνει ούτω ς ώστε να ανταγωνίζεται ο αυτοκινητόδρομος το σιδηρόδρομο. Να γίνει ηλεκτρικός και να περνάει από Σέρρες, Καβάλα, Δράμα. Ζητάμε να αξιοποιηθεί η σύνδεση του νόμου Σερρών με το φυσικό αέριο. Στην πόλη των Σερρών είναι έτοιμα περίπου 30χλμ για να συνδεθούν από το 2008 και δεν έχουν συνδεθεί», τόνισε ο κ. Μέγκλας.

Παντελής Φιλιππίδης πρόεδρος ΕΣΘ: Ελπίζω και εύχομαι να κάνει την προσπάθεια του και αυτός για να μπορέσουμε να σωθούμε

lip.jpg

«Ζητήσαμε αυτό που ζητάμε κάθε χρόνο από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τους προέδρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εμείς οι έμποροι 15 χρόνια ζητάμε τα ίδια πράγματα, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης και πρόσθεσε:

» Του κάναμε κάποιες προτάσεις. Έδειξε ενδιαφέρον για τα προβλήματα του Εμπορίου. Ελπίζω και εύχομαι να κάνει την προσπάθεια του και αυτός για να μπορέσουμε να σωθούμε. Όσον αφορά το ακατάσχετο δεν μπορεί να καταλάβει και αυτός πως μπορεί να βιώσει μια επιχείρηση με κατασχεμένο λογαριασμό. Θα είμαστε ικανοποιημένοι αν κάνουν αυτά τα οποία λένε».

Κύριακος Λουφάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος

louf-1.jpg

«Οι εξαγωγές πάνε καλά και έχουν ανέβει περίπου 19% το πρώτο εξάμηνο αλλά αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει για ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι εισαγωγές επιδεινώνοντας το εμπορικό ισοζύγιο», επισήμανε ο Κυριάκος Λουφάκης, πρόεδρος του ΣΕΒΕ.

«Τονίσαμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν είναι η υπερφορολόγηση της εργασίας η οποία διώχνει τους ανθρώπους με ικανότητα από τη χώρα. Ιδιαίτερα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που τα στελέχη τους κινούνται στο εξωτερικό είναι πολύ εύκολα να πάρουν προσφορές και να φύγουν έξω. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναγνωρίζει το θέμα της υπερφορολόγησης στην ελληνική οικονομία. Για το θέμα της παραχώρησης του λιμανιού τονίστηκε ότι πρέπει αυτή την φορά να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία και ζητήθηκε η υποστήριξη όλων συμπεριλαμβανομένης της αξιωματικής αντιπολίτευσης», κατέληξε

O κ. Μητσοτάκης αυτή την ώρα συναντάται με τους επιστημονικούς φορείς και την ακαδημαϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας.

Στο ξενοδοχείο για τις συναντήσεις του προέδρου της ΝΔ, βρίσκονται, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Θεόδωρος Καράογλου, , γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης και στελέχη του κόμματος.

thestival.gr